Senzační jablkovo – ořechový dezert s ovesnými vločkami
Zdravý životní styl hned neznamená, že se člověk vzdává sladkých pochoutek. Je to cesta experimentování, zkoušení nových kombinací a zajímavých alternativ. Tento na pohled jednoduchý recept, v sobě ukrývá neobyčejné kouzlo. Je sladký ale bez vedlejších účinků, je nabitý chutí a zdravými surovinami a všechno co do něho potřebujete máte po ruce. Je to dobrota, která působí lahodně na tělo a i na duši a uspokojí nutkavou potřebu po sladkosti.
Počet kusů: Dvě 2dc sklenice
Doba přípravy: 30 min.
Co budeme potřebovat?
- 2 sladké jablka nakrájené na kostky
- Vanilkový lusk anebo vanilkový hnědý cukr
- 1/2 hrnečku nasekaných vlašských ořechů
- 1/4 hrnečku špaldových ovesných vloček
- 3 lžičky skořice
- 2-3 lžíce medu
- Řecký jogurt
- Mixér
Jak budeme postupovat?
- Nakrájené jablka si uvaříme v trošce vody. Přendáme do mixéru a přidáme lžičku mleté skořice. Rozmixujeme na jemné pyré do hladka ( pokud se vám nebude dařit, přidejte trochu vody)
- Ořechy si nakrájíme na malé kousky. Spolu s vločkami je dáme na pánev a na mírném ohni je opečeme, dokud nezačnou jemně vonět. Přidáme 2 lžičky skořice, med a odstavíme.
- Do jogurtu si dáme vanilku a připravíme si sklenice.
- Nejlepší je směsi kombinovaně navrstvit, aby se chutě promíchali. Na spodek si dáme jablkovou směs, na ní uložíme ořechy a na ně jogurt. Postup opakujeme dokud nezaplníme sklenici ( já jsem zvolila menší vrstvy, aby sem jich měla víc, je to však na vás). Hotovo. Můžeme ihned podávat, vychlazené je to však taky velmi dobré.
TIP: Dobrota je velmi sytá. Co mě však překvapilo nejvíc, byla chuť. Ze začátku sem byla trošku na pochybách. Když jsem však ochutnala první sousto, byla jsem nadšená explozí chuti. Ořechy jemně změkli a jednotlivé vrstvy se spojili. Jablkové pyré mi v této kombinaci připomnělo chuť karamelu a jogurt přispěl k celkové svěží chuti. Osobně mi to chutnalo více vychlazené.
Věděli jste?
Skořice Pokud jste fanouškem skořice určitě s ní nešetřete. Skočice patří mezi 150 nejzdravějších potravin na světe, hlavně pro svoje blahodárné účinky. Skořice je prospěšná pro naší trávicí soustavu, funguje jak lék proti nadjímání a zmírňuje nevolnost. Nové výzkumy dokázali, že skořice snižuje hladinu cukru v krvi i zlý cholesterol a je hlavně cenové dostupná. (Z knihy 150 nejzdravějších potravin světa od Jonna Bowdena).