Fazolovo-cizrnová pomazánka
Jednoduchá a chutná snídaně, předkrm či svačina s použitím běžných surovin ze špajzu. Tento recept připravíte rychle a potřebujete k tomu jen hrst ingrediencí a mixér. Porci, kterou jsem připravila já, je XXL formát, protože jsem nechtěla nechávat pootevřené a nevyužité plechovky. Myslela jsem si, že pomazánku budeme jíst ještě týden (já a manžel). Hned ten den zmizela půlka. V klidu si však upravte doma porci podle sebe. Jinak, můj manžel tvrdil, že mu chutnala jako škvarková, přičemž je bez masa.
Počet porcí: 650 g pomazánky, cca 25-30 porcí (1 porce je cca 2 lžíce hmoty)
Doba přípravy: 10 minut
Co budeme potřebovat?
- 400 g plechovku cizrny (čistá váha 240 g)
- 400 g plechovku červených fazolí (čistá váha 240 g)
- 70 g na kostky nakrájené sušené rajčata
- 5 lžic olivového oleje
- ½ svazku petrželové natě
- šťávu z 1 limetky
- 1 lžičku mořské/himalájské soli
- 1 lžičku mletého kmínu
- 1 lžičku oregána
- 1/2 lžičky chilli (volitelné, vynecháme pokud děláme recept pro děti)
- 3 lžičky domácího medu
- ½ lžičky mletého pepře (vynecháme, pokud děláme recept pro děti)
- vodu na zředěný (podle potřeby)
Jak budeme postupovat?
- Všechny ingredience přidáme do mixéru, pokud nemáme, můžeme použít i ponorný mixér. Zde doporučuji nedat hned všechno naráz, ale přidávat ingredience postupně a postupně mixovat.
- Mixujeme přibližně 2 minuty, a nebo dokud se ze směsi nevytvoří krémová hmota. Pokud je hmota hustá, můžeme přidat vodu.
- Podáváme k toastu, k oblíbenému pečivu, pita chipsům a zelenině.
Tip: Sušené rajčata můžete zkusit vyměnit i za sušené ovoce. Na místo limetky použít citrón. Pokud máte chuť na svoje oblíbené koření, můžete si vyhrát i tam. Taky můžete vyměnit petrželovou nať za např. pažitku a olivový olej za kvalitní máslo. V neposlední řadě určitě můžete vyzkoušet přidat do pomazánky i kvalitní opraženou slaninu a zmixovat s pomazánkou.