Citrónový chřest
Tento recept vystihují tři slova. Lehký, chutný a vyživující. Chřest je super zdravý, naplní tvoje tělo minerály a vitamíny. Hlavní složkou chřestu je voda a enzymy, takže je to také úžasný způsob, jak zůstat hydratovaný po celou dobu těchto bláznivých jarních dní, které momentálně zažíváme. Jemně citronová chuť chřestu v kombinaci s výrazným petrželovým pestem a křupavými brambory se postará o kvalitní chuťový zážitek. Když je teď momentálně chřestová sezóna, sežeň si ho a dopřej svému tělu trošku čerstvých vitamínů.
Čas přípravy: 40 minut
Co budeme potřebovat na 2 porce?
- 500 g bílého nebo zeleného chřestu
- 400 g nových brambor krájených na čtvrtky
- 3-4 lžíce olivového oleje
- mořskou/himalájskou sůl
- kmín (podle vlastní chuti)
- 1 citrón (z jedné poloviny šťávu, z druhé nakrájet tenké plátky)
Na pesto
- 3 lžíce vlašských ořechů
- 3 hrsti petrželové natě
- 0,5 dl olivového oleje
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2-3 lžíce nastrouhaného sýra ( já sem použila chedar může být i parmezán a nebo jiný tvrdý sýr)
- mořskou/himalájskou sůl dle chuti
Jak budeme postupovat?
- Troubu si předehřejeme na 200°C.
- Brambory a chřest můžeme péct na jednom pekáči a nebo pokud máme troubu, kde se dá péct více věcí naráz, použijeme dva pekáče. Já sem použila dva. Na jednom sem pekla brambory pokropené olivovým olejem, solí a kmínem. Do pekáče nebo na plech k bramborám mám ve zvyku přidávat trochu vody. Brambory se mi tak nepřilepí a po dobu pečení jí občac doleju (nemusíte dělat).
- Pekáč na chřest si vysteleme papírem na pečení. K chřestu přidám olivový olej, šťávu z poloviny citrónu a sůl. Všechno spolu promícháme a nakonec na chřest naskládáme kolečka citrónu.
- Pečeme 30-40 minut nebo dokud nejsou brambory křupavé.
- Připravíme si pesto. V mixéru si pomeleme ořechy. Přidáme petrželovou nať, olej, šťávu z citrónu a sýr. Podle potřeby přidáme olej a dosolíme.
- Chřest podáváme s pestem ( jelikož má výraznou chuť, stačí jemně dochutit) a opečeným bramborem. Vhodný je i pestrý zeleninový salát a nebo kvalitní grilovaná šunka či jiné oblíbené maso.
Tip č.1: Na místo vlašských ořechů můžeme použít dýňové semínka, slunečnicové a nebo mandle. Na zpestření pesta můžeme k petrželové nati přidat i pár lístků bazalky.
Tip č.2: Pokud chceme recept čistě ve verzi pro vegany, použijeme veganský sýr a nebo ho můžeme nahradit například bio droždím.